Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon.   Click to listen highlighted text! Üdvözlöm a Kerületi Újság oldalon. Powered By GSpeech

Hirdetésfelvétel budapesti nyomtatott önkormányzati újságba

Nemzeti konzultáció indul a szankciókról, de mi ennek a jelentősége? – tette fel a kérdést a Századvég Konjunktúra Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője Facebookon közzétett videójában.

Ismerjük fel azokat a jeleket, amelyek megóvhatnak a későbbi csalódástól

Már évek óta megfigyelhető az online kereskedelem térnyerése, amit a koronavírus-járvány még inkább felerősített. Bár a bezárások időszakát szerencsére már magunk mögött hagytuk, az internetes vásárlás továbbra is az életünk része maradt, sőt, egyre többször és többféle terméket szerzünk be online felületeken keresztül. A fogyasztói igényekre reagálva folyamatosan duzzad a webshopok száma, köztük olyanokkal is, akik nem a korrekt vevőkiszolgálást tűzték célul zászlajukra. Az ESET kíberbiztonsági szakértői a Marketplace-szel és az ahhoz hasonló online piacterekkel kapcsolatban óvatosságra intik a felhasználókat, ugyanis elmondásuk szerint ezek a felületek vonzzák a csalókat. Tavaly a Facebook Marketplace felhasználóinak száma átlépte az egymilliárdot. Az egymás közötti adásvételt lehetővé tévő platform ingyenes és könnyen használható, a felhasználók pedig biztonságosnak érzik, mivel az eladók profilját is meg tudják nézni. Azonban ez a biztonságérzet gyakran hamis. Az ilyen fórumokon könnyen előfordulhat, hogy adás-vételek során az utalásokat követően az eladó egyszerűen eltűnik, majd profilváltás után visszatér és más néven folytatja a tevékenységét. A felelősséget természetesen senki nem vállalja. Ezért, ha tehetjük, piacterek helyett inkább webshopokban vásároljunk, mert ebben az esetben vevőként több törvény is védi az érdekeinket, mint például a fogyasztóvédelmi törvény.


Gyanakodjunk, ha…
1. Ismert, népszerű márkákat, luxusmárkákat vagy éppen drága munkavédelmi termékeket, elképesztően olcsón árulnak
2. A reklámszöveg: kiárusítás, outlet és már csak X db áll rendelkezésre.
3. Általában semmilyen cégnevet, címet, telefonszámot nem lehet találni az oldalon, nincs Facebook oldaluk sem.
4. Minden gyorsan, összecsapva kerül fel, a cég címe lehet ennyi: Adress, vagy éppen a telefonszám: 321312321 (ami a billentyűzeten éppen kézre esett).
5. Szerepel a domain nevében márka. Ezt csak a jogtulajdonos teheti meg. Például a puma.hu vagy puma.com minden bizonnyal eredeti, ellenben a pumaolcson.com, pumasporcipo.hu már átverés lehet.
6. Szerepel a domain nevében a jelenlegi év. Ezek jellemzően gyorsan létrehozott, másolt webshopok, amelyek nevében, linkjében az aktuális naptári év szerepel.

Érkezik áru, de nem az, nem olyan, amit rendeltünk
Kellő szemfülességgel azokat a cégeket is fel lehet ismerni, akiknek ugyan szándékában áll terméket küldeni, azonban egyáltalán nem azt, amire a megrendelést leadtuk. Őket leginkább arról lehet beazonosítani, hogy rendelkeznek Facebook oldallal, ahol posztjaik alatt temérdek lájk található, ellenben nincs véleményezési lehetőség, így megakadályozzák azt, hogy megosszuk negatív tapasztalatainkat, megkíméljünk másokat attól, hogy hozzánk hasonlóan járjanak.

Érkezik áru, az, amit rendeltük, de az ígért hatás elmarad
Erősen kételkedjünk, ha a webshop csoda termékeket árul, amiből már hatalmas mennyiséget eladtak és csak ránk várnak az utolsó darabok. Ha nem sietünk, elszalasztjuk a soha vissza nem térő alkalmat. Ráadásul óriási szerencsénk van, mert éppen most kedvezményesen elérhető, sőt, ha többet rendelünk, szinte már ingyen van. Azonban, ha alaposabban körülnézünk, ÁSZF-nek se híre, se hamva, és a szállítási, fizetési, termék visszaküldési lehetőségekről sem sietnek informálni.

Hogyan előzzük meg, és mit tehetünk, ha megtörtént az átverés?
Léteznek olyan honlapok, ahol gyanú esetén utána nézhetünk az értékesítőnek. Ilyen például a Facebookon az „Információ eladókról és vásárlókról csoport”, ahol rá tudunk keresni az adott webshopra, vagy a Scamadviser is, ahol a webshop linkjét beírva megnézhetjük, mit gyűjtöttek össze mások az adott webshopról. A jogsértő webáruházak listája is beszédes lehet, amit a jogsertowebaruhazak.kormany.hu oldalon találunk.

Ha mindennek ellenére csalás áldozatául estünk, fordulhatunk segítségért a Fogyasztóvédelemhez (fogyasztovedelem.kormany.hu), a Fogyasztóvédő alapítványhoz és a Magyar Rendőrséghez is.
Ha webshopban vásároltunk, de időben kiderül, hogy csalásról van szó, felkereshetjük a fizetési szolgáltatónkat, jelezve a problémát, és visszaterhelést kérve a pénzünkhöz juthatunk.
Ha a webáruház külföldi székhelyű, és nyelvi vagy jogi nehézségeink vannak, akkor az Európai Fogyasztói Központon keresztül érvényesíthetjük jogainkat, kaphatunk információt, természetesen ingyenesen.


 

A 34 éves nyíregyházi Kinczel Raimund nyerte hétvégén az ország egyetlen kamionos közlekedésbiztonsági versenyét az „5 tengelyen biztos kézzel” elnevezésű megmérettetést, amelyet immár tizedik alkalommal rendezett meg a NiT Hungary és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság. A rendezvénysorozat 2 elődöntője után a tíz legjobb tehergépkocsivezető mérhette össze tudását a döntőben, a drivingcamp Hungary zsámbéki vezetéstechnikai tanpályáján. Raimund "A legkiválóbb magyar kamionsofőr 2022-ben” cím mellett 2 millió forintos fődíjat tudhat magáénak. Ráadásul jövőre a szakma legrangosabb nemzetközi versenyén képviselheti majd Magyarországot Luxemburgban.

“Édesapám és munkaadóm, Kinczel Ferenc egyéni vállalkozó is kamionos, valószínűleg neki köszönhetem a szakma szeretetét. Elvégeztem az egyetemet is, közgazdász diplomám van, de mégsem dolgoztam ilyen munkakörben. Egyszerűen imádok vezetni, már 13 éve sofőrködöm, ennél jobb munkát el sem tudok képzelni” - mondta Raimund, aki azt mondja, a vezetési rutinja miatt főleg egy-egy különlegesebb feladat miatt kellett külön készülnie a versenyre.

További eredmények:

2. helyezett Dzsupin Dávid, a CSV Logistik Kft. gépkocsivezetője.

3. helyezett Szemenyei Zoltán, a Szemi Autós-motoros Iskola munkavállalója.

 

A jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan megnő az aktív álláskeresők száma, a felszabadult munkaerőt pedig a kkv-szektor szippanthatja majd fel. A változás már elkezdődött, a cégeknek pedig most van igazán lehetőségük arra, hogy minőségi cseréket hajtsanak végre az állományban, de ehhez a kielégítő bérezésen felül átlagon felüli törődés is szükséges.  A munkavállalók most sokkal inkább megbecsülik a munkahelyüket, viszont a lelkiállapotuk rosszabbnak bizonyul. A kata változása, az energiaárak robbanásszerű emelkedése, az infláció és a fizetőképes kereslet várható visszaesése mind abba az irányba mutat, hogy megint egy új időszak jöhet a munkaerőpiacon. A nagyvállalatoknál kilátásba kerültek a tömeges elbocsátások, a kis- és középvállalkozások kerülhetnek nyeregbe. Jelentősen megnőhet az aktív álláskeresők száma a korábbi munkahelyük megszűnése vagy a költségoptimalizálásból fakadó elbocsátások miatt. Jellemző a munkaerőpiacra most a passzív álláskeresés is, amikor az alkalmazottak nem keresnek ugyan új munkahelyet, de nyitottak az előnyös ajánlatok fogadására.

A stabil, jó nevű vállalkozások előnyben vannak. A piaci körülményeket látva a dolgozók alighanem jobban meg fogják becsülni a munkahelyüket, és a motivációs pontok között ismét a csúcsra emelkedhet a biztonság – azaz a vállalat stabil pénzügyi háttere – a munkavállalók részéről.

A munkavállalók lelkiállapota romlott.Rengeteg ember kétségbeesett, mert nem tudják, mi jöhet még. Féltik a munkahelyüket, sokaknak van poszt-Covid egészségügyi problémája, és a home office miatt teljesen zárkózottá váltak. A körülöttünk lévő megszámlálhatatlan változás hatására pedig a bizonytalanság egyre csak nő. A vezetőknek is sokkal keményebb dolguk van, hiszen nagyobb türelmet, figyelmet igényelnek a munkavállalók, akiknek több olyan gondjuk van, ami befolyásolhatja a munkavégzést. Segíteni kell nekik ezeket kezelni, vezetőként szinte lélekdoktornak is kell most lenni.

A legérzékenyebb bőrű babák is biztonságban lehetnek bennük

Mint számos más területen, öltözködésünk terén is egyre erősödik a minél természetesebb alapanyagokra törekvő trend. Különösen igaz ez babák és kisgyermekek esetében, hiszen az ő bőrük érzékenyebb és pici korban nem tudják még elmondani, ha egy ruha számukra túl meleg, túl hideg vagy kényelmetlen. A megfelelő öltözet az ébrenlét óráiban is lényeges, de annál is hangsúlyosabb az alvással töltött időszakokban. Nagymértékben hozzájárul komfortérzetükhöz, nyugalmukhoz, és ezáltal természetesen szüleik nyugalmához is, ha kellemes tapintású, légáteresztő anyagból készült alvóruhában szenderedhetnek álomba. Habár külföldön már egyre többen használnak bambuszrostból készült babaruhákat, és folyamatosan szélesedő rajongótábor övezi, hazánkban még kuriózumnak számít.

Miért jó választás alapanyagnak a bambusz?
A bambuszrostból készült ruhák kényelmesek és megbízhatóak. A gyerekek számára extra puhaságot biztosítanak a viselés első pillanatától kezdve, a szülők számára pedig garantálják az egyszerű és problémamentes öltöztetést. Az anyag lélegző tulajdonsága révén télen meleg, nyáron pedig hűvös érzetet kelt. Ez, valamint erős nedvszívó képessége biztosítja a babák számára a nyugodt alvást, napközben pedig a felhőtlen játékot, hiszen nem irritálja a bőrt és nem izzad alá a baba. Ennek köszönhetően az olyan problémák is elkerülhetők, mint a rendkívül sok kellemetlenséggel járó baba ekcéma. Ez külön jó hír azoknak is, akik érzékenyebb bőrrel küzdenek. Sok szülő panaszkodik arra, hogy a gyerekek szinte pillanatok alatt kinövik az egyszerű, pamut rugdalózókat és egyéb öltözékeket, melyeket kevésbé jó minőségük miatt továbbadni, elajándékozni sem egyszerű. A bambuszrost alapanyagú babaruhák ezzel szemben hosszabb ideig használhatók a hagyományos babaruháknál. Ez főként magasfokú rugalmasságuknak köszönhető, mely lehetővé teszi, hogy az adott ruhadarab bizonyos mértékig táguljon.

 

 

 

Bővítik a szolgáltatásokat a Budapest-Cegléd-Kecskemét-Szeged vasútvonalon: meghosszabbított üzemidővel, októbertől kora reggeltől estig egész nap órás ütemben közlekednek az intercity-vonatok, és elérhető lesz a fedélzeti vendéglátás – jelentette be a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára sajtótájékoztatón kedden a Nyugati pályaudvaron.
A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket az Oroszországgal szembeni szankciókról – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.
A hőmérsékleti adatok alapján megkezdték a távfűtéses épületek felfűtését pénteken Miskolcon is. A megyei jogú városok közül Tatabányán szerdán, Szombathelyen csütörtökön indult el a szolgáltatás.

Szeptember 29. és október 1. között a Mária Rádió arra hívja az embereket, hogy imádkozzanak a békéért és ennek jeleként mindhárom este 20 órakor helyezzenek egy mécsest az ablakukba.

A home office lehetősége a legmeghatározóbb szempont munkahelyváltás esetén az informatikai szektorban.

A drágább, nagyobb kényelmet vagy energetikai korszerűsítést szolgáló berendezésekre külön gondolnunk érdemes, fontosabb belefoglalni őket a lakásbiztosításba.

A Budapest rovat további hírei

A home office lehetősége a legmeghatározóbb szempont munkahelyváltás esetén az informatikai szektorban.
A drágább, nagyobb kényelmet vagy energetikai korszerűsítést szolgáló berendezések re külön gondolnunk érdemes, fontosabb belefoglalni őket a lakásbiztosításba.
Újabb eljárással egészült ki a nőgyógyászati daganatos betegek minimálisan invazív beavatkozással járó terápiás palettája a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika daganatsebészeti centrumában.
Világszinten rohamosan nő a perifériás érbetegségben, vagyis érszűkületben szenvedők száma.
Az est középpontjában az író prózai munkássága áll.
Legendásan nagy, összetartó család a Nádasberczy, ahol hagyomány, hogy minden 10 éves családtag kap egy másolatot a családi fényképalbumból, hogy megismerje a család történetét.
Ezt mind fenntartjuk! címmel indul a 2022-es Múzeumok Őszi Fesztiválja, melynek idei célja bemutatni, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti...
A korábbiaktól eltérően már nem lesz papír alapú kitöltés. A részvétel kötelező.
Raffaello halálának 500. évfordulója alkalmából az eddigi legteljesebb kiállítást rendezték meg.
Ha saját gépjárművel rendelkezünk, nagy valószínűséggel a futómű beállítás fogalma már nem ismeretlen számunkra. Persze még így is előfordul az, hogy néhányan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen...

A címlapról

Nemzeti konzultáció indul a szankciókról, de mi ennek a jelentősége?...
Bővítik a szolgáltatásokat a Budapest-Cegléd-Kecskemét-Szeged...
A magyar kormány Európában elsőként megkérdezi az embereket az...
A hőmérsékleti adatok alapján megkezdték a távfűtéses épületek...
A nyertes pályázók sem dőlhetnek még hátra.
A korábbiaktól eltérően már nem lesz papír alapú kitöltés. A...

Könyvajánló

Sablonos tucattörténetekkel tele a padlás, de olyan, ami fájón igaz, kevés van
Megjelent az írónő második könyve.
Fejes Krisztina saját élettörténete a példa rá: minden helyzetből van kiút.
Az emberi gondolkodás titkainak a nyomában

Blogok, vélemények, olvasók írásai

Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.
Városban élünk. Vannak, akik figyelembe veszik az ezzel járó szabályokat, amik az együttélést szolgálják.
Értem én, hogy Putyint büntetni akarjuk. De biztos, hogy így kell?

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Az Árpád DSE kick-box szakosztálya szeptember 1-től várja a sportolni vágyókat.
Idén is megszervezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, ami hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége 2021-ben is meghirdeti az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat, ráadásul két kategóriában.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech