Mások mellett Joshua Bell, Alan Gilbert és az NDR Elbphilharmonie, Víkingur Ólafsson, az Accademia di Santa Cecilia, a King’s Singers, Elvis Costello, Ibrahim Maalouf és Ludovico Einaudi is fellép a Müpa 2023/24-es évadának őszi-téli szezonjában, amelyet az intézmény már frissen megfogalmazott fenntarthatósági stratégiája mentén hirdetett meg.

Az elmúlt évek folyamatos változásai a nemzetközi és magyar művészeti szcéna szereplőit is számos új feladat elé állították, sosem látott kreativitásra ösztönözve a kulturális intézményeket – mondta el Káel Csaba vezérigazgató a Müpa keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kosztolánczy Gábor vezérigazgató-helyettes hozzátette:

 

a magyarországi kulturális intézmények közül talán elsőként a Müpa készítette el fenntarthatósági stratégiáját.

A megváltozott gazdasági környezetre és nézői igényekre reagálva a megszokott bérletes konstrukciók helyett flexibilisebb rendszerben teszik elérhetővé az új évad produkcióira szóló jegyeket, bevezették a dinamikus jegyárazást, folyamatosan bővítik az online közvetítések számát, az egész évad helyett pedig ezúttal december végéig hirdetnek programot – sorolta.

Kosztolánczy Gábor elmondása szerint a fenntarthatósági stratégia jegyében a Müpa komoly figyelmet fordít a hulladékgazdálkodásra és az energiatakarékosságra, a nézőket és a munkatársakat pedig a közösségi közlekedés igénybevételére ösztönzik.

Káel Csaba kiemelte azonban, hogy

a stratégia legfontosabb eleme a kulturális fenntarthatóság, amelynek kulcsa, hogy milyen kulturális környezetet hagynak a következő generációkra.

Ennek keretében és a bartóki gondolatot továbbéltetve igyekeznek feltárni és kortárs nyelven továbbadni a magyar és az európai kultúra kincseit.

Mint hangsúlyozta, a Müpa programjainak mintegy harmada már most is közvetlenül a gyerekeket és a fiatalokat szólítja meg, de az intézmény a fiatal előadókra is figyelmet fordít, többek között a Rising Stars sorozaton keresztül.

A hagyományokhoz híven a Müpa idén is megnevezte az évad művészeit: a 2023/24-es évad zeneszerzője Orbán György, az évad együttese pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes lesz.

Káel Csaba elmondása szerint a hatalmas életművel rendelkező erdélyi komponista kamarazenei darabjait és oratóriumait méltatlanul keveset hallani a koncerttermekben. Feledi János többek közt Orbán György Missa Duodecima és a Teremtett világ ritmusaira koreografálta új táncprodukcióját, mindenszentek napján pedig Orbán és Mozart Requiemje csendül fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes két premierre is készül: Zsuráfszky Zoltán és csapata előbb Eredics Benjamin a Bartók Tavaszon debütált zeneművére, A koppányi aga testamentumát feldolgozó Végvárak, vitézekre készített koreográfiáját mutatja be, majd Petőfi Sándor életét viszik színpadra.

A premierek mellett a táncegyüttes egyik közkedvelt előadása, A hűtlen feleség is visszatér a Müpába.

Mint a vezérigazgató kiemelte,

2023-ban számos visszatérő világsztárt is köszönthet az intézmény közönsége.

A római Accademia di Santa Cecilia zenekara ezúttal Liszt és Respighi Róma ihlette műveivel lép fel, Fischer Iván vezényletével; a King’s Singers vokális szextett pedig legújabb, Ligeti György Nonszensz madrigáljait feldolgozó lemezével érkezik.

Csaknem 15 év után, Mahler V. szimfóniájával, Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyével és egy világklasszis karmesterrel, Alan Gilberttel tér vissza az NDR Elbphilharmonie; az est szólistája az egyik legünnepeltebb kortárs hegedűművész, Joshua Bell lesz – számolt be a vezérigazgató.

Elmondása szerint igazi világszenzációval érkezik az izlandi zongoristacsillag, Víkingur Ólafsson, aki életében először vállalkozik arra, hogy Bach Golderg-variációit egyben eljátssza.

Káel Csaba kiemelte a Müpa adventi programját is: a Wiener Sängerknaben a szintén bécsi Chorus Juventussal kiegészülve érkezik, de közös ünnepi koncertet ad a Cantemus Kóruscsalád és a Magyar Rádió Gyermekkórusa, illetve Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és a Szegedi Bartók Béla Női Kar is.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös programsorozata, az Európai Hidak idén szeptemberben Róma felé veszi az irányt.

Nem csak komolyzenei programok várják azonban a közönséget:

Elvis Costello most állandó zenészpartnerével, Steve Nieve-vel érkezik, a filmzenéivel világhírnevet szerzett olasz zongorista, Ludovico Einaudi pedig 2017 után ad ismét koncertet a Hangversenyteremben.

Cory Henry novemberi estje igazi meglepetéseket tartogat, míg a dán gitáros Jakob Bro és az amerikai szaxofonos Joe Lovano egy Magyarországon eddig még soha nem hallott felállásban lép fel.

Rendhagyó élménynek ígérkezik a Margaret Island és a Szegedi Kortárs Balett közös projektje, a Fénytörés; Roberta Gambarini a Budapest Jazz Orchestrával koncertezik, a francia jazzszíntér legnépszerűbb muzsikusaként számon tartott Ibrahim Maalouf trombitás pedig egy új formációval tér vissza a Müpába – közölte Káel Csaba.

Ismét találkozhat a közönség több népszerű tánc- és újcirkuszprodukcióval is, így ismét a színpadon lesznek a Győri Balett, a Badora Dance Company és a Pécsi Balett sikerdarabjai, valamint a Recirquel látványos cirque danse előadása is.

Folytatódnak a Müpa népszerű irodalmi sorozatai, Metropolitan-közvetítései és junior programjai is, a Müpa Filmklub pedig ezúttal Woody Allen munkásságából válogat.

Az évad produkcióira rövidesen indul az elővásárlás: erre először a Müpa+ Hűségprogram tagjai kapnak lehetőséget, majd péntektől a nagyközönség is – mondta el Káel Csaba.

 

(hirado.hu)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai fejlesztésekre hétmilliárd forint vissza nem térítendő forráshoz jut az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – közölte az intézmény...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...

A címlapról

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik...
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális...
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.